Dilluns, Maig 7, 2012 - 15:15
Clemenules
Imágenes: 

Nules és bressol d'una varietat de clementina, la Clemenules, que prové del S. XIX i que s'exporta a tots els racons del món.

Originària de la nostra ciutat, existeix una varietat de clementina que actualment és de les més importants dins del mercat de l'exportació per la seua gran qualitat i pel seu volum d'exportació. Esta varietat és la CLEMENULES, anomenada també CLEMENTINA DE NULES, NULESINA O NULERA. En altres temps també va rebre el nom de clementina grossa per la seua grandària.

La Clemenules s'originà per mutació espontània d'un arbre de clementina fina en un hort situat junt al Calvari de la localitat el 1953. Gràcies a l'afany de millora de la qualitat gustativa i comercial de la fruita que sempre ha distingit a l'agricultor de Nules, se'n va iniciar la multiplicació de manera gradual a fi de comprovar les seues característiques i possible interés. Com que s'adaptava i produïa bé, i responía a les expectatives, se'n va iniciar l'expansió a major escala per tota la zona citrícola fins a arribar actualment a ocupar una posició destacada.

A la Plana és on esta varietat ha aconseguit la seua major difusió i on ha ocupat un lloc preferent dins de les varietats del grup de clementines.

Esta clementina ha dut el nom de Nules a diferents països del món i hi ha deixat constància del fruit de la seua terra i de la seua gent.

Els veïns de la ciutat, representats a l'Ajuntament, han sabut apreciar i reconéixer la gran importància de la Clemenules, a la qual es dedica una plaça amb el seu nom, en la qual s'ubica un monument amb una fosa rèplica del taronger que va produir per primera vegada la varietat esmentada. A més, bianualment se celebra a Nules el Congrés de Citricultura i cada any la Festa de la Clemenules, en el mes de gener.

 

D D D D D D D
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 

Formulari de cerca

Site developed with Drupal