Dilluns, Maig 14, 2012 - 10:30
Església de la Sang

L'església de La Sang del segle XVI, és una de les poques esglésies de planta de reconquesta (encara que d'estil gòtic tardà), que tant per les seves dimensions com per la qualitat dels seus elements arquitectònics la fan única a la comarca. La notícia més antiga que es té és de 1597 en un testament particular.

En l'actualitat, l'església de la Sang alberga el Museu d'Història de Nules, en el mateix s'exposen peces d'interès arqueològic, artístic i etnològic procedents en la seva totalitat de les zones pertanyents a l'antic Marquesat de Nules.

Entre les peces arqueològiques cal destacar l'ara romana de Santa Bàrbara, la col.lecció numismàtica i fragments de ceràmica que ens donen la datació de les muralles de Nules i Mascarell. Entre les obres d'art són especialment significatives la imatge de Santa Maria, talla en pedra policromada de finals del segle XIV, i la talla de Sant Jaume de finals del segle XV. Entre les peces d'interès etnològic és de remarcar la col.lecció d'eines i eines del camp.

L'església de la Sang es va aixecar com a seu de la confraria d'aquest nom. Anys després també va ser lloc de reunió del Consell de la Vila. Per sort, quan es va construir la Capella de la Soledat no es va enderrocar, sinó que es van comprar els terrenys annexos, la qual cosa ha permès conservar un conjunt gòtic-rococó de gran valor històric i artístic. No obstant això, el trasllat de la imatge de la Soledat a la nova capella rococó el 1769 va propiciar que el seu paper passés a ser secundari.

L'església té planta trapezoïdal, de 11x21 m, d'una sola nau delimitada en 5 sectors separats per arcs perpanys apuntats, que donen suport sobre els contraforts. La coberta és a dues aigües, de fusta sobre maó. L'interior té un presbiteri pla, i vuit capelles entre contraforts (dos d'elles transformades en el S. XVII afegint un arc de mig punt i decorat amb esgrafiats).
 

La Sang ha patit un greu procés de degradació. Durant l'ocupació francesa es va convertir en estable i dormitori de soldats, al segle XIX es va transformar en escola, el 1932 va passar a ser garatge, i en acabar la Guerra Civil es va emprar provisionalment com parròquia fins que es van acabar les obres en el Convent. Llavors va entrar en un procés d'abandonament de la qual va ser rescatada el 1985, quan la Conselleria va finançar la recuperació de l'edifici, l'eliminació dels afegits acumulats, la substitució de la façana que era de els anys 40 per una altra més funcional i respectuosa, així com l'adaptació com a Museu d'Història de Nules.

Localització:
C/ La Sang s/n
12520 - Nules

D D D D D D D
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 

Formulari de cerca

Site developed with Drupal